Hemşire Forması

16 Mayıs 2018 Çarşamba

Ramazanda Oruç'da Susuzluğu Gideren Yiyecek ve İçecekler

 11 Ayın Sultanı ilk sahur ile 16 Mayıs 2018 tarihinde başladı. Ramazan Ayı'nın başlamasının ardından herkeste hergün ayrı bir tatlı telaş var. Çünkü her gün özenle iftar ve sahur sofraları kuruluyor. Bu yıl da Ramazan ayı en uzun günlere denk geldi. Dolayısıyla 17-18 saat gibi çok uzun saatler oruç tutulacak, bu da acıkmak ve susamak anlamına geliyor.

 Ramazan ayında oruç tutacak kişilerin en çok endişe ettikleri konu aç kalmaktan çok susuz kalmak. İftar ile sahur arasında çok fazla bir zaman dilimi olmadığı için herkes imsak vaktine kadar Allah ne verdiyse yiyecek içecek. Tabii tüm bunları yaparken sağlığınızı bozmayın! ..

Susuzluğa İyi Gelecek Yiyecekler

Hurma

Bol miktarda potasyum, magnezyum ve demir içeren hurma adete bir mineral bombası. Spor yapanların harcadıkları enerjiyi hızlı bir şekilde yeniden veriyor. 3 adet hurma, susuzluğu da gideriyor.

Siyah üzüm

Antioksidan özelliği çok kuvvetli olan ve yaz aylarında kolayca bulunabilen 2 yemek kaşığı siyah üzüm de susuzluğu gideren gıdaların başında geliyor.

Kavun ve karpuz

Yaz meyvelerinden olan kavun ve karpuz da sahurda soğuk olarak tüketildiğinde uzun süre su içme ihtiyacını gideriyor. 2 dilim.

Ev yapımı Yoğurt

Evde hazırlanacak olan mayalanmış tuzsuz yoğurt da susuzluğu gidererek yazın sıcak günlerinde oruç tutanlara kolaylık sağlıyor. 1 kase tüketmek yeterlidir.

Yumurtanın Beyazı 

Yumurta akının çoğunluğunu oluşturan ovalbumin, tam bir protein kaynağıdır. 2 adet yumurta akı hem susuzluğu giderir hem de tok tutar.

Salatalık

İçeriğinin büyük bir kısmını su oluşturan salatalık susuzluğu gideren sebzelerin en başında gelir. Sahurda yiyeceğiniz bir adet salatalık yeterli olacaktır.

Marul 

Bir kase marul salatası tüketmeniz susuz kalmamanızı önler..

Nar Ekşisi

Şeker ve Tansiyon hastalarının tüketmesi gereken bir gıda olan nar ekşisi susuzluluğu gideriyor. Bir yemek kaşığı tüketmeniz yeterli olacaktır.

Ceviz

Faydaları saymakla bitmeyen cevizde susuzluluğu gideren gıdalar arasında. Sahurda 2 adet tam ceviz yemeniz yeterli olacaktır.

Çörek Otu

Sahurda tüketecek olduğunuz 1 tatlı kaşığı çörek otu hem bağışıklık sisteminizi güçlendirir hem de susuzluluğunuzu giderir.

Şeftali

1 adet şeftali ve ya 1 kase şeftali hoşafı Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Bağırsakları yumuşatır. Hazmı kolaylaştırır. Susuzluğu ve ağız kokusunu giderir.

Domates

Yüzde 95 oranında su içeren domates, serinleten bir sebze. Domateste bol miktarda magnezyum, potasyum ve kalsiyum, ayrıca vitamin ve lif bulunuyor. Tüketilmesi gereken miktar 1 adet..

Susuzluğu Gideren İçecekler

Türk Çayı

Sahurda kahvaltı ile birlikte içeceğiniz 2 bardak Türk çayı vücudunuzun susuz kalmasını önler.

Maden suyu

İçme suyuna kıyasla manden suyunda, sodyum, magnezyum, kalsiyum gibi değerli katyonlar, ayrıca klorür, sülfat, nikrat ve hidrojen karbonat gibi anyonlar bulunuyor. Soda susuzluğu gidermekte oldukça etkili bir içecek. 1 adet tüketmeniz yeterli olur.

Vişne Hoşafı 

İçerdiği mineral ve vitaminler sayesinde, birçok hastalığa karşı koruma kalkanı yerine geçiyor. Sahurda içtiğiniz bir kase vişne hoşafı vücudun susuz kalmasını önler.

Hibiskus (Kırmızı Bamya Çayı)

Kolestrolü düzene sokan Hibiskus çayı bir çok hastalığında şifası. Sahurda 2 bardak Hibiskus çayı susuzluğunuzu giderir..

Kekik Otu Çayı 

Kekik otu çayı, ginseng çayındaki aynı etkileri barındırır. Susuzluğun baş düşmanlarından olan kekik otu çayına aktarlardan ulaşabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Suyu 

Hindistan cevizi suyu içerisinde pek çok elektrolit barındırır. Bunların en önemlisi gün içinde kaybederek susuzluğa yol açan sodyumdur. Hindistan cevizi suyundaki yüksek sodyum oranı vücudun su kaybını önleyecektir.

Meyan Kökü Şerbeti 

Yüzyıllardır bilinen bu geleneksel içecek, asitli içecekler gibi mideye zarar vermiyor, tam tersi rahatlatıyor, susuzluk gideriyor. Eskiden suya ıslanıp bekletildikten sonra tülbentle süzülerek buzdolabında soğutulan bu içecek susuzluğunuza çok iyi gelecek. 

Keçiboynuzu Pekmezi 

Keçiboynuzu pekmezi tüketildiğinde mide yanması ve mide ekşimelerinin önüne geçiyor. Bu durumlarda insanda su içme isteği uyandırdığı için, keçiboynuzu pekmezi ile bu durumu engelleyebilirsiniz..

Ginseng Çayı 

Ginseng çayında da vücutta su tutulumunu sağlayan bileşenler oldukça mevcut. Sahurda yediğiniz yemeklerle birlikte bu çayı tüketebilirsiniz.

Kayısılı Bitki Çayı 

Ramazan ayında susuzluğunuza iyi gelecek başlıca içeçek olarak kayısılı bitki çayı geliyor.

Kayısı Suyu 

Kayısılı bitki çayı bulamadığınız durumlarda yüzde yüz doğal kayısı suyundan da yardım alabilirsiniz.

Kekik Otu Çayı 

Kekik otu çayı, ginseng çayındaki aynı etkileri barındırır. Susuzluğun baş düşmanlarından olan kekik otu çayına aktarlardan ulaşabilirsiniz.

Mercanköşk Çayı

1 bardak mercanköşk çayı hem hazımsızlığınızı hem de susuzluluğunuzu giderir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder